Victor Ion Popa



Pentru ca astazi, 29 iulie, sarbatorim ziua marelui dramaturg barladean Victor Ion Popa, al carui nume se afla pe cladirea teatrului nostru, vom scrie cateva cuvinte despre acesta.
Desi viata sa a fost scurta(a murit la 51 de ani), in decursul acesteia s-a ocupat cu diferite lucruri: a fost publicist, romancier, dramaturg, scenograf, caricaturist, regizor, director de teatre (Teatrul National din Cernauti, Teatrul Popular Bucuresti, Teatrului Muncitoresc “Muncă şi Voie Bună” )animator, pictor, secretar literar si profesor la Conservator.
Printre piesele sale se numara faimoasa piesa „Take, Ianke si Cadir”, „Ciuta”, „Muscata din fereastra”, „Vapaia cea mare” si multe altele. Multe dintre aceste piese au fost jucate la teatrul nostru.
„Take, Ianke si Cadir” este, poate, cea mai cunoscuta piesa a lui Victor Ion Popa. Amplasata in Barlad, in cartierul Podeni, actiunea descrie povestea de dragoste dintre o evreica si un crestin. Parintii celor doi, desi prieteni de o viata, se impotrivesc relatiei datorita reactiei celor din jur, care considerau ca o asltfel de casatorie este imposibila. Cei doi indragostiti sunt ajutati de turcul Cadir care, prin bunatatea de care da dovada, reuseste sa gaseasca o solutie.
Piesa are un mesaj umanist, lucru dovedit si de una dintre replicile lui Cadir:
„Ovrei, crestin, mahomedan, totuna estem!”

Lasă un comentariu